I DENNE UTGAVEN: Etter 8 år og rettskraftig dom nekter fortsatt de fleste norske medier å navngi Kim Morten Larsen (40), «Stefaren» som mishandlet Christoffer Gjerstad Kihle (8) til døde. En særbehandling som Viggo Kristiansen, Erik Andersen og de Orderud-dømte ikke får. Som første norskspråklige journalistiske medium publiserer denne pilotutgaven av det kommende Tidsskrift for presseetikk mannens identitet.

Facebook: Vi vil at media navngir «Stefaren» i Christoffer-saken:

onsdag 20. februar 2013

– Innenfor ytringsfrihetens grenser

Det er ingen ting i veien for at sosiale medier identifiserer den straffedømte i Christoffer-saken, sier advokat Jon Wessel-Aas.

SAN FRANCISCO – I et intervju med Stavanger Aftenblad sier advokat og ekspert på medierett Jon Wessel-Aas at kampanjen for identifisering av stefaren til Christoffer Gjerstad Kihle på Facebook er lovlig:

– Hvis vi legger til grunn at stefaren er skyldig, ser dette ut til å være innenfor ytringsfrihetens grenser, sier han. Han synes heller ikke at det er noe i veien for at sosiale medier identifiserer den straffedømte i Christoffer-saken, selv om større medier ikke velger å ikke gjøre det, sier han til avisen.

Stefaren Kim Morten Larsen (40) ble funnet skyldig i å ha mishandlet Christoffer til døde og dømt til åtte års fengsel av Agder lagmannsrett i april 2009. Hans anke ble avvist av Høyesteretts ankeutvalg i juli 2009. I oktober samme år ble han innkalt til soning av dommen i Ringerike fengsel.

– Wessel-Aas har helt rett, og dette er velkjent stoff, sier redaktør for Tidsskrift for presseetikk Ulrika Pettersson i en kommentar.

Sletter truende kommentarer

På flere av Facebook-sidene, som har åpne kommentarfelt, har enkelte brukere fra tid til annen brukt sterke ord mot stefaren. Medieviteren «Mathias» er administrator for Facebook-siden Vi vil at media navngir «Stefaren» i Christoffer-saken:

– Innlegg som inneholder for sterk språkbruk eller som kan tolkes som trusler eller oppfordring til vold sletter vi så raskt vi oppdager dem. Folk er selv ansvarlige for sine egne ytringer, men vårt formål er bare at mannens navn og bilde skal gjengis i media, og truende innlegg hører ikke hjemme på siden vår. Enkelte trenger nok også å beskyttes mot seg selv, sier han.

Wessel-Aas mener det skal mye til for at ytringer om stefaren blir ulovlige:

– Når folk gir utrykk for hva man kunne tenke seg å gjøre av voldelige handlinger mot en person, er det subjektive meningsytringer, og det skal veldig mye til for at de blir straffbare. Da må de enten tolkes som konkrete trusler eller oppfordringer til vold. Men det er i utgangspunktet fullt lovlig å lufte sine tanker, sier han til Stavanger Aftenblad, og peker på at sosiale medier under Breivik-saken var fulle av ytringer om hva folk kunne tenke seg å gjøre med terroristen.

2 kommentarer:

  1. Hele denne bagatellmessige "Kristoffer-saken" er opphausset av media. Det er ingen skyldige her, hvilket også riksadvokaten var enig i til å begynne med, intill media begynte å terpe på denne saken. Det eksisterer ikke bevismessig grunnlag for å si at Kristoffer ble mishandlet til døde, hvilket riksadvokaten da også tok til etteretning før han feiget ut. Tullesak!

    SvarSlett
  2. Eva Johns, redaksjonssekretær, Tidsskrift for presseetikk23. februar 2013 kl. 14:19

    Han er rettskraftig dømt i tre rettsinstanser, så dermed er det fastslått utover enhver rimelig tvil at han mishandlet Christoffer til døde under særdeles skjerpende omstendigheter.

    SvarSlett